VELKÁ VINICE – VÍNO VELKÉ VINICE
-
vína z hroznů vybraných pozemků vybraných viničních tratí osázených tradičními odrůdami pro danou lokalitu: Ryzlink rýnský, Pinot noir a Pinot blanc ve všech podobolastech obou vinařských oblastí – Morava i Čechy. Dále pro každou podoblast vinařské oblasti Morava navíc jedna odrůda: Ryzlink vlašský pro mikulovskou podoblast, Veltlínské zelené pro velkopavlovickou a znojemskou podoblast a Chardonnay pro slováckou podoblast;
-
vinice ošetřované s přátelským vztahem k přírodě – „environment friendly“, podobně jako u zásad vyššího stupně integrované produkce, bez minerálních hnojiv, bez použití herbicidů, povoleno je pouze použití humifikované podoby organických hnojiv (vermikompost, kompost);
- vinice ideálně ve svahu, pokud na rovinách, pak v chudších půdách, zahuštěná výsadba nejméně 6.000 keřů na hektar;
- „velká“ vína produkovat až z vybalancovaných sklizní tj. minimální počet sklizní dle schématu: šířka meziřadí v metrech krát deset;
- maximální výnos 50 hl na hektar, alternativně redukce úrody tak, aby v konečném výsledku z jednoho keře révy byla maximální produkce jedné láhve vína o objemu 750 ml;
- školení vín v sudech, ideálně kvašení v sudu, minimální zrání v sudech 6 měsíců pro bílá vína a 12 měsíců pro červená vína;
- ruční sklizeň hroznů nutnou podmínkou, stejně jako plná fyziologická zralost hroznů;
- všechna „velká vína“ musí splňovat podmínky pro vína v kategorii zatřiďovaných vín v souladu se Zákonem;
- alkoholická fermentace s použitím neutrálních, čistých kvasničných kultur,
i jiných než sacharomycetních druhů; - malolaktická fermentace vítaná s použitím čistých kultur bakterií;
- zakázané postupy jsou: kryomacerace, termoflash, použití enzymů, chipsů a bonifikátorů (taniny, zkrášlovací prostředky aj.);
- všechna vína jsou suchá, čímž se rozumí glukóza a fruktóza celkem méně než 4g/litr;
- bílá vína mohou být uvolněna k prodeji nejdříve 1. září roku následujícího po sklizni, červená vína nejdříve 1. září druhého roku po sklizni;
PRÉMIOVÁ VINICE – VÍNO PRÉMIOVÉ VINICE
Prvotřídní vinohrady na Moravě a v Čechách s charakteristickými vlastnostmi, optimální podmínky pro růst révy prověřené dlouhodobým pěstováním, tradiční odrůdy dané oblasti.
- vína z hroznů z vybraných pozemků vybraných viničních tratí osázených tradičními odrůdami typickými pro danou lokalitu, odrůdy shodné jako u velkých vinic, další odrůdy dle průběžného doplnění a upřesnění a cuvée z nich;
- vinice ošetřované minimálně dle zásad vyššího stupně integrované produkce, bez minerálních hnojiv, bez použití herbicidů, povoleno je pouze použití humifikované podoby organických hnojiv (vermikompost, kompost);
- vinice ve svahu, zahuštěná výsadba nejméně 6.000 keřů na hektar;
- „prémiová“ vína produkována až z vybalancovaných sklizní tj. minimální stáří vinice pro „prémiová vína“ dle schématu: šířka meziřadí v metrech krát deset;
- maximální výnos 50 hl na hektar, alternativně redukce úrody tak, aby v konečném výsledku z jednoho keře révy byla maximální produkce jedné láhve vína o objemu 750 ml;
- školení vín v sudech, ideálně kvašení v sudu, minimální zrání v sudech 6 měsíců pro bílá vína a 12 měsíců pro červená vína;
- ruční sklizeň hroznů nutnou podmínkou, stejně jako plná fyziologická zralost hroznů;
- všechna prémiová vína musí splňovat podmínky pro vína v kategorii zatřiďovaných vín v souladu se Zákonem;
- alkoholická fermentace s použitím neutrálních, čistých kvasničných kultur, i jiných než sacharomycetních druhů;
- malolaktická fermentace vítaná s použitím čistých kultur bakterií;
- zakázané postupy jsou: kryomacerace, termoflash, použití enzymů, chipsů a bonifikátorů (taniny, zkrášlovací prostředky aj.);
- všechna vína jsou suchá, čímž se rozumí glukóza a fruktóza celkem méně než 4g/litr;
- bílá vína mohou být uvolněna k prodeji nejdříve 1. září roku následujícího po sklizni, červená vína nejdříve 1. září druhého roku po sklizni;
VYBRANÁ VINICE – VÍNO VYBRANÉ VINICE (VVV)
- vyšší stupeň základních vín členů spolku;
- vína z hroznů z vybraných pozemků viničních tratí osázených odrůdami Ryzlink rýnský, Pinot Blanc, Pinot Noir, Chardonnay, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Frankovka, Svatovavřinecké, Sylvánské zelené;
- „vína vybraných vinic“ produkována ze sklizní od 10. roku po výsadbě;
- maximální výnos 75 hl na hektar;
- láhve pouze o velikosti 750ml.
VÍNO VINAŘE (VV)
- základní vína členů spolku;
- vína z hroznů z pozemků viničních tratí osázených odrůdami Ryzlink rýnský, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot gris, Chardonnay, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Frankovka, Svatovavřinecké, Sylvánské zelené, Tramín červený, Pálava, Neuburské, Műller-Thurgau, Veltlínské červené ranné;
- „vína vinaře“ produkována ze sklizní od 5. roku po výsadbě;
- maximální výnos až 100 hl na hektar;
- láhve o velikosti 750ml až 2 litry.
Připravili jsme návrh řešení základních dvou stupňů kategorizace vinic, který jsme představili na jednání se zástupci MZE, ÚKZÚZ a dalších institucí a spolků. Detailní návrh naleznete v části Kategorizace vinic.
KONTAKTNÍ ÚDAJE
VELKÁ VÍNA VELKÝCH VINIC, z.s.
Zapsáno 16. 8. 2018, Krajský soud v Brně, oddíl L, vložka 25135
Sídlo: 691 86 Perná 181
IČ: 07315767
VVVV CZ s.r.o.
696 19 Mikulčice č. ev. 93
IČ: 195 62 446 DIČ: CZ19562446
tel.: +420 731 546 542
ID DS: zmswwqk
Korespondenční adresa:
Ing. Lubomír Dvořáček, Ph.D.
Předseda spolku
696 19 Mikulčice č.ev. 93
Telefon: +420 731 546 542
lubomir.dvoracek@gmail.com
velkavinavelkychvinic@gmail.com
ID DS: 5qtv8rx
Web spolku Velká vína velkých vinic vznikl s podporou Vinařského fondu

